Полезни съвети за търгуващите с криптовалути



Мили хора, крипто инвеститори, трейдъри, комарджии и блокчейн ентусиасти, 


Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите риска от загуба. 


0. Инвестирайте само суми, които може да си позволите да загубите.


1.  Задължително сами си правете DD. (Due diligence, или с други думи: не купувайте някакъв altcoin само защото някакъв random човек във Фейсбук група е предрекъл, че ще “гърми”.)


2.  Проявете критическо мислене при гледане на YouTube клипчета на Fake crypto gurus & инфлуенсъри. Някои не знаят за какво приказват, други са получили пари за да направят тези reviews, трети скамват... Имате си глава на раменете - мислете! 


3.  Дръжте си криптото в портфейл и си пазете ключа на поне 2 сигурни места (ако са дигитални файлове, то ПОНЕ ги криптирайте/заключете с парола за достъп!) 

Криптото на борсите НЕ е ваше, или както гласи стара крипто поговорка - not your keys, not your coins. 


4. Не си показвайте стойностите на портфолиото. Хубаво е, че имате ентусиазъм и много цветни койни, но не е уместно. То е все едно да държиш реалния си портфейл отворен и да показваш какви банкноти имаш. Или да постваш скрийншот от банковата си сметка... това си е лична информация, дръжте си я за вас. 


5.  Преди да си купите койн: прочетете за него, каква му е идеята, вижте екипа, има ли финансиране, партньори, комюнити, туитър, телеграм, редит... проследете го да видите как се движи графиката, прочетете и се научете на някакъв basic technical analysis, за да избегнете купуването на върха. 


6.  Помислете си за exit strategy. Пазара няма да се движи все нагоре.


Успех!

Автор: Иван Лазаров, публикация в Забелязано в Благоевград 

No comments:

Post a Comment