Криптовалута ... Какво е това?

 В момента информационният шум около криптовалутите, основната от които се нарича биткойн, достигна своя връх. Сякаш нямаше други теми, всичко изчезна на заден план. Те казват, че въвеждането на тези валути в световната икономика „ще освободи човек от влиянието на държавата“. Така е? Нека да разберем.

„Криптовалутите са дигитални монети, устойчиви на фалшифициране, които могат да се съхраняват в електронни портфейли и да се прехвърлят между портфейли.
Външно криптовалутата изглежда като обикновена система за електронни разплащания, но е коренно различна. Основната разлика е P2P архитектурата и липсата на емисионен център. Всеки крипто портфейл е банка сама по себе си. Много компютри с крипто портфейли по света образуват огромна разпределена банка, която е напълно автоматична и работи денонощно. " (Уикипедия.)


Не всеки може да инсталира "монетен двор" у дома, достатъчно мощен компютър или специализирана дъска, която ще извлече (под жаргона на потребителите на всяка криптовалута "мина") тези цифрови монети. И стойността им в този случай ще бъде същата като при всички останали криптографски „банкноти“.

Но това не е достатъчно! Днес всеки може просто да измисли собствената си валута и, ако тя е обезпечена с доверието на достатъчно голяма група хора, да я направи средство за световни селища!

Как се прави това? От гледна точка на обикновения човек, „цифровата монета“ не се различава от компютърния код, който криптира обикновените парични преводи в Интернет. Но обикновената валута трябва да бъде "хвърлена в мрежата". Криптовалутата се „ражда“ в мрежата. И се превръща в платежно средство по същия начин като златни късчета, цветни парчета хартия, черупки или камъчета. Ако й се вярва ...

В съвременните P2P криптовалути изобщо няма център за емисии. Няма комисионни за превода и ако има, тогава програмистът (или компанията), който е написал самата програма на портфейла, взема тази награда. Никакви връзки с банки и други посреднически организации, с изключение на борсите, не прехвърлят криптовалути в "стандартни" пари. Без инфлация, броят на "цифровите монети" е ограничен и не може да бъде повече от определен брой ...

Но най-важното: „дигиталната монета“ по никакъв начин не е обвързана с конкретен човек или компания, това е просто поредица от числа и това е! Невъзможно е да изтриете „монети“ от портфейла на потребителя, без да знаете кода. Няма начин! Загубих кода, парите "изгоряха". Пак хакери ... Компютър с портфейл на винта се провали, ако няма резервно копие - това е, няма дори теоретична възможност за възстановяване на парите, които бяха в портфейла. Едва ли ще е възможно да се застраховат тези загуби. Валутните колебания през деня могат да достигнат десетки пъти и в двете посоки. Информацията за всички преводи, както и броят на "монети", е отворена за широк достъп, но участниците в транзакциите и раждането на нови "монети" - адреси на портфейла, състоящи се от произволен набор от знаци, не повече.

Защо нивото на доверие в компютърния код е толкова високо? И защо на хората липсват традиционни пари?

Е, хората винаги нямат достатъчно пари. Но нарастването на популярността на криптовалутите по някаква причина дойде по време на излагането на аналога на "Биг Брадър" от дистопичния роман на Джордж Оруел "1984", Американската агенция за национална сигурност. И тук използването на пари, които принадлежат само на тези, които знаят паролите за опаковане-разопаковане на определен код, беше полезно. Най-често криптовалутите се появяват в доклади за престъпления, те купуват оръжия, наркотици и поръчкови убийства, включително известни политици. Но не това е въпросът! С тези дигитални монети „можете да закупите всичко, което те са готови да ви продадат, и нито една правителствена организация, която е призована да„ следи закона “, няма да знае за това. Тоест данъчната служба например ...



Не, досега никой не ви забранява да „добивате“ „дигитални монети“ и да плащате с тях навсякъде и за каквото и да било. Тя обаче се готви да отвърне на удара. Междувременно криптовалутите улавят една „крепост“ след друга. Все повече хора се опитват да получат заплатите си в биткойни, широко разпространената днес криптовалута.

Мислите ли, че това е невъзможно? Е, например, в американска правителствена организация. Ти грешиш. Ето новините. "Властите на град Вико в американския щат Кентъки заявиха, че не виждат проблем в изплащането на заплатата на началника на полицията в града в цифрова валута - биткойни, според The ​​Raw Story." Е, шефът на полицията не е съгласен да получава заплата в американски долари ...

No comments:

Post a Comment