История на основната валута Биткойн (BTC)

История на биткойн (BTC)
Първите идеи за криптовалута са описани през 1998 г. През 2008 г. човек (или група хора - това не е известно със сигурност) под псевдонима Сатоши Накамото публикува файл, описващ протокола и принципите на работа на мрежата от партньори, която стартира през 2009 г. след окончателното завършване на разработката.


Преди няколко години много хора се подиграваха с твърденията на Биткойн, че се наричат ​​валута, тъй като всъщност малко може да се купи за него. Днес криптовалутата може да купи почти всичко, от чаша кафе до кола, а броят на организациите, които приемат тази цифрова валута, става все повече и повече.


Биткойнът е напълно децентрализирана мрежа. Той не се контролира или управлява от която и да е компания или организация. Можете да си представите аналогия под формата на мрежа за споделяне на файлове от компютри, които взаимодействат помежду си, но никой не контролира цялата мрежа. Просто няма централен сървър. Мрежата за плащане на биткойни е отворена за абсолютно всички. Включително за тези, които по някаква причина нямат банкова сметка.


Биткойн позволява на всеки двама души от всяко кътче на света да извършват транзакции помежду си абсолютно свободно по всяко време, практически без комисионни и транзакциите се случват почти моментално.

No comments:

Post a Comment