Търговия,борси и акции

 


 

През последните години, благодарение на интернет технологиите, FOREX пазарът става място, в което всеки може да инвестира, да търгува и да печели. Сред новите технологии намират място и стоковите и фондовите борси. За развиване на една търтовска система, и осъществяване на търговска дейност, е необходима така наречената търговска платформа. Търговски платформи има много – те се като дизай, но като цяло принципът на действие е един и същ. Платформите са използвани от (онлайн) трейдъри, като всеки един от тях се явява като прави сделки от които печели или губи – на своя отговорност.

 

Трейдърите се включват в тази динамично развиваща се търговия със стоки като: акции, валути, злато, в зависимост от пазара на който са регистриран, платформата може да предлага на търгуващите, като допълнителна опция и аукцион, да обявава сделки извън регулирания пазар, както и други опции, в зависимост от търговската платформа. Понятието „трейдър” идва от английски „trader” и означава търговец, в случая става дума за търговия с акции. За начало на този вид дейност човек има нужда от неголям капитал, с който да започне да работи.

 

Всичко започва, когато човек с неговия капитал, започва да инвестира, да взема решения и така – трупа опит и знания, които ще са му необходими, за да се превърне в трейдър (или в търговец). Една единствена формула за печелба няма. Изглежда, че всичко зависи от добрата подготовка. Фондовата борса има своя принцип на действие, който колкото по-добре бъде разучен, толкова по-добре за този, който инвестира.

 

Търговията с акции, валути или каквито и да е други „инструменти” си има своите основни тъгровски правила, механизми, терминология. Те трябва не просто да бъдат научени, но и разбрани в самата си същност, за да могат успешно да бъдат приложени в действие. Целта е в крайна сметка вложения капитал да нараства, но чрез разумни стъпки и с разумни темпове. След известно време, усвоените уроци по търговия, личната преценка и начина, по който търговията на борсата работи, ако всички тези неща са добре усвоени, това ще си проличи, като „научените уроци” се превърнат в тънкости, които се отразяват на избора, вземането на решения. От тях пък зависи формимрането на начина на мислене, на търговския нюх, който в крайна сметка, да доведе до голям брой успешно сключени сделки.

 

Този вид търговия, разбира се, има и своите рискове, но точно в това се крие една от тънкостите на занаята – човек, който иска да се превърне в трейдър, благодарение на натрупаните си знания, опит, резултати, благодарение на направените заключения и изводи от дейността си, да може да прецени своя риск. Ако може да бъде в състояние да прецени доколко риска ще е оправдан, уместен, премерен и навремен, така той ще бъде и в състояние да предприема качествени действия, съобразно със конкретната търговски условия и ситуация на пазара.

No comments:

Post a Comment