Как се копае Биткойн и Етериум?

Какво представлява изввличането на криптовалути през 2022: Защо имате нужда от него?

Американският макроикономист Хенри Манкиу даде следната дефиниция на термина пари: „Парите се предлагат да се считат за това, което хората признават като средство за плащане“. В настоящия период мненията на политици, икономисти и обикновени граждани по отношение на криптовалутата са разделени. Някои разпознават виртуалните активи като пари и ги използват активно при взаимни разплащания, а други нетърпеливо чакат (от 10 години) кога най-накрая ще се спука „сапуненият балон“. Каква е причината за скептичното, а често и открито враждебно отношение към цифровите валути? В консерватизма на човешката психология, предубедено отношение към иновациите и нежелание за големи промени. Основните аргументи на противниците на криптовалутите.

Виртуалните мрежи не могат да бъдат контролирани. Е, това е проблем, който засяга преди всичко властта. Контролът върху финансовата система е власт над света. Който иска да я загуби. А редовните икономически кризи, чиято основна причина са именно проблемите в банковия сектор, са проблем на обикновените хора.


Криптовалутите се използват за транзакции и финансиране, като нещата стават много бързо и със сравнително ниски такси. Редица западни експерти предполагат, че биткойн е проект на някакъв мощен мафиотски клан. Семейство Ротшилд или династията Ал Сауд? И защо трябва да изграждат отново финансовата система и така всичко е наред. Криптовалутата е изобретение на човешкия гений, създадено, за да извади човечеството от глобалната криза.

Аргументът срещу използването на криптовалути, който най-често се чува от гражданите. Криптовалутата не е пари, защото не можете да я докоснете и да я сложите в джоба си. Но традиционните пари съществуват и в електронна форма, а не само на кредитна карта. Платежни системи като "Qiwi" или "Perfect Money" дават възможност за извършване на покупки от компютър или мобилен телефон. Противниците на криптовалутите ще отговорят, че тези финансови активи се регулират от държавата и всеки може да „печата“ виртуални монети.


И сега стигнахме до разглеждането на основната, макар и далеч не единствена технология за създаване на нови блокове от виртуални монети за осигуряване на емисия, тя се нарича копаене на криптовалута. Съществуват и алтернативни методи за генериране на структурните единици на крипто платформата, като коване и ICO, но историята за тях е тема за отделна статия. В тази статия  ще се опитаме да обясним какво е копаене и как работи технологията на блокчейн на активи.


Как работи добивът на криптовалута с прости думи

Терминът "добив" е заимстван от английския език в буквалния смисъл (mining), който означава добив на минерали. Следователно набор от оборудване за генериране на блокове от криптовалута често се нарича сондажна платформа. На езика на блокчейн инженерите, добивът е поддръжка на функционалността на криптографска мрежа чрез създаване на блокове в блокчейн с помощта на компютърни технологии. Графичните процесори и устройствата с интегрална схема са най-подходящи за тези операции. Хората, които участват  с мощен хардуер в блокчейн са познати като "минюори". "Миньорите" използват силата на компютърния хардуер, за да решат криптографско уравнение, което ще затвори блока.

Ето как изглежда блоковата хеш функция:

SHA-256 („Бързата кафява лисица прескача мързеливото куче“)= D7A8FBB3 07D78094 69CA9ABC B0082E4F 8D5651E4 6D3CDB76 2D02D0BF 37C9E592


Миньорът, който намери цифровия подпис, получава определено количество цифрови монети. Добивът на криптовалута гарантира целостта на блокчейн екосистемата, миньорите контролират движението на активи, защитавайки мрежата от двойно изразходване (двойно изразходване на активи). Накратко, всеки участник в системата е и собственик и  потребител, т.е. P2P. Представете си, система, при която всеки може да е собственик на банка, но и клиент на банка.

Всеки може да печата крипто пари, но няма да може да издава толкова монети, колкото иска. Като цяло нови монети се генерират не от самия миньор, а от програмния код и това се прави по предварително зададен алгоритъм. Собственикът на оборудването за крипто копаене е просто наемник, който върши работата по поддръжката на блокчейн екосистемата и получава заплата за това. 


Извличане /копаене/ на биткойн

Преди десет години малко хора знаеха какво е криптовалута. Копането на биткойни беше лесно за стартиране на двуядрен процесор. Но според идеята на Сатоши Накамото, след 2016 декриптирани криптоблокове, сложността на копането се увеличава.

Трудността е системен параметър, който показва колко трудно е да се изчисли хеш функцията, която ще бъде следващата предложена мрежова цел. Веднага щом миньорите намерят 21 000 нови блока, настъпва преполовяване. Този термин също е англицизъм, думата halving означава преполовяване, тоест наградата за собствениците на оборудване е наполовина. Намаляването наполовина и контролираната емисия (биткойн има размер от 21 000 000 криптоблока) освобождава блокчейн мрежата от проблемите, присъщи на хартиените пари. Никой няма да може неконтролируемо да включи печатната машина, всички ограничения за емисии са заложени в програмния код на проекта.


Основните начини за копаене на криптовалута

Ние изброяваме всички налични методи за печелене на виртуални монети.

Облачно копаене


Копането може да се извършва в облака. Вие наемате определено количество изчислителна мощност (хешрейт) в отдалечен център за данни през Интернет и получавате награда в криптовалута. Някои услуги отдават под наем не само хешрейта, но и физическите единици оборудване (ASIC) с последващо обратно изкупуване или прехвърляне в собственост след изтичане на периода на наем. Има платформи за закупуване и продажба на изчислителна мощност от физически лица, като Nicehash и MiningRentals.

Основното предимство на този вид копаене на виртуални монети е липсата на шум във вашия апартамент. Не е необходимо да купувате и конфигурирате оборудване, да следите  работата му денонощно.  Недостатъкът на облачното копаене е високият риск от загуба на инвестираните пари поради големия брой измамни проекти в този сектор за добив на цифрови активи. Дори и да сте подписали договор за облачно копаене с реален център за данни, може да не спечелите, ако има сериозни спадове на пазара. Почти всички криптовалути, които печелите, ще отидат за плащане на електроенергия и режийни разходи, прочетете внимателно условията на договора и не инвестирайте пари, ако загубата им ви доведе до пълен фалит.

Копаене чрез използване на видеокарти

Копането на видео карти е доста популярен и рентабилен начин за печелене на криптовалута. ASIC миньорите, разбира се, са по-продуктивни, но видеокартите имат двегодишен гаранционен срок, доста лесно се преконфигурират към различен алгоритъм.


По-старите модели като RX 570 и GTX 1070 все още са подходящи за копаене и са сравнително евтини. И най-важното е, че един ASIC издава шум по-силен от ферма от 6 видеокарти. Най-новите версии на популярните помощни програми за копаене на Етериум ви позволяват да работите с графични процесори AMD, без да конфигурирате BIOS. 


Специално минно оборудване

Asik е компактно и енергийно ефективно устройство, чиято единствена цел е да копае криптовалута по определен алгоритъм. Например, моделът Bitmain Antminer S19 Pro 110 Th работи по алгоритъма SHA-256. На това устройство ще можете да копаете 35 монети, включително:


  • Биткойн;
  • Биткойн Кеш
  • Bitcoin S.V.
Невъзможно е да се препрограмира ASIC, създаден за копаене на биткойни, под Zcash, Litecoin, Sia. Но от друга страна, един такъв миньор, тежащ 13 кг и консумиращ 3,25 kW, може да донесе на собственика си 840 долара нетна печалба на месец.

Извличане на криптовалута Хелиум


Helium mining е разрастващ се бизнес, който привлича голям интерес. Понастоящем времето за поръчка на устройства за добив на Helium (HNT) е дълго, около 2-6 месцеа, за доставяне на устройства като RAK и Nebra. Helium Bar навлезе в Helium мрежата рано и успя да използва инфраструктурата си чрез текущата си радио индустрия и да изгради широк спектър от helium горещи точки. Поради текущи поръчки, нови устройства вече се доставят на редовни кратки интервали и с ваша помощ можете да ги подадете в хелиевата мрежа.

Копаене чрез браузъра


Копането в браузъра е неефективно, като инсталирате приложение на JavaScript, рискувате да хванете скрит миньор или друг вирус.

Добив на твърд диск

В началото на 2021 г. добиването на HDD стана популярно благодарение на появата на нов блокчейн проект Chia. През пролетта монетата за кратко скочи до $1600 и това създаде заплаха от недостиг на твърди дискове с голям капацитет. Въпреки това, обменният курс на тази криптовалута скоро падна и към края на  2021 г. 1 XCH струва около $169 на борсите. Друг „убиец“ на биткойн тихомълком се върна в своята ниша и се опитва по някакъв начин да оцелее. Това се е случвало повече от веднъж. Има и други проекти, които използват копаене на твърди дискове.

Мастърнод /Masternodes/

Някои блокчейн екосистеми, като DASH, изискват главни възли за стартиране на системата. Това е името на основните възли на мрежата, надарени със специални правомощия. Когато създават нов блок, собствениците на Masternode получават награда наравно с миньорите.

За да стартирате masternode, трябва:

  • Купите определено количество монети  и да ги замразете в местен портфейл или хардуерен сейф.
  • Инсталирайте и конфигурирайте софтуера, който осигурява работата на главния възел на вашия компютър или отдалечен сървър.

Сървърно копаене


Сървърното копаене не е отделен начин за копаене на виртуални монети. На отдалечен сървър можете да наемете изчислителна мощност или да я използвате за стартиране на masternode. Собствениците на ASICS миньори и GPU устройства използват отдалечени сървъри за колективно копаене.

Платформи и услуги за начинаещи

Ако решите да започнете да копаете криптовалута, трябва да разработите бизнес план. Определете коя криптовалута ще копаете, размера на капиталовата инвестиция и рентабилността на бизнеса. За да направите това, е необходимо да се изчисли текущата печалба от копаене и перспективите за избраната монета за дългосрочно съхранение. Ресурси, които да ви помогнат:

WhatToMine е онлайн калкулатор за копаене на криптовалута.
Coinmarketcap рейтинг на криптовалути и платформи за онлайн търговия.
Не винаги извличането на популярни монети дава максимална печалба. Миньорите могат да печелят от всякакви проекти, основното е да обменят малко известни монети за по-надеждни активи като Bitcoin или Ethereum навреме.

Как да започнете да копаете сами?

Преди да започнете процеса на подготовка за пускането на платформата, оценете реалистично своите възможности. Човек, който не може самостоятелно да промени видеокартата на компютъра и да преинсталира Windows в копаене, няма нищо общо. Изисква се минимална компютърна грамотност и основни познания по английски език. И, разбира се, началният капитал е еквивалентен на поне 1200 долара. Можете да съберете по-бюджетна ферма за добив или да купите използван ASIC, но ще спечелите само стотинки, а оборудването, закупено на вторичния пазар, бързо ще се провали.

За да изградите ферма за добив на видеокарти, ви трябва:

  • Набор от графични процесори, за предпочитане един тип (AMD или Nvidia). За разлика от геймърите, които дават приоритет на производителността, за миньора е важно правилно да изчисли периода на изплащане на устройството. Графична карта от най-висок клас с висок хешрейт може да донесе нетна печалба по-късно от евтин модел. Но имайте предвид, че не всички бюджетни графични процесори са подходящи за копаене. Видеокартите, по-слаби от RX 560 и GTX 1050Ti, изобщо не са подходящи.
  • Дънната платка трябва да има поне 4 PCI-E слота. Има платки за разширение, които могат да се използват за свързване на множество щрангове към един PCI-Express.
  • Райзерите са удължители за пускане на видео карти извън кутията. Без тях е невъзможно да се събере ферма за добив на GPU. Броят на щранговете трябва да съответства на броя на графичните адаптери в платформата. Най-добрият вариант е щранг с molex захранване.
  • Процесорът не играе сериозна роля, можете да използвате всеки модел, който е съвместим с дънната платка, като за предпочитане е дори по-слаб такъв, но с по-ниска консумация та енергия.
  • Необходим е твърд диск за инсталиране на WINDOWS и софтуер за копаене, както и за увеличаване на виртуалната памет. Минималният капацитет на твърдия диск е 50 GB. Напоследък много миньори преминават към SSD и вместо Windows използват специализирани оси за копаене Hive OS и Rave OS. Това подобрява ефективността на копаене и намалява разходите за енергия.
  • RAM трябва да е най-малко 4 GB.
  • Винаги купувайте захранване с резерв на мощност. Например, в една платформа има 6 карти с консумация от 100W при копаене всяка, за общо 600W. Добавяме 150W към останалите възли на системата, оказва се 750W. Трябва да закупите 1000W Bronze PSU.
  • Рамката на ферма за добив е доста лесна за изработка.В друга статия ще Ви представим как да си нарпавите сами рамка, позната като РИГ (RIG).

Коя криптовалута за добив да изберете?

Разберете екипът на BedenBogat.com, че се наблюдава динамика! Една криптовалута, ако е подходяща днес, то може след шест месеца да не е максимално ефективна, за сметка на друга. Следете трендовете.
Естествено, според нас, въпреки степента на сложност, все още най-ефективно си струва да действате с Ethereum.
Преди закупуване на оборудване за копаене се избира виртуална монета. Ако искате да копаете точно биткойни или алткойни, които са нерентабилни за GPU ферми, например Litecoin, купете ASIC. Но имайте предвид, че нивото на шум и вибрации на ASIC миньор надвишава санитарните стандарти за жилищни помещения. Можете да копаете налични за копаене монети на видео карти и да ги обменяте за BTC. Към момента на писане, най-печелившата криптовалута за копаене на графични процесори AMD и NVIDIA с видео памет от 6 GB е Ethereum. Но до края на годината проектът на Виталик Бутерин може напълно да изостави услугите на миньорите. Тогава червените ще трябва да преминат към Ethereum Classic, ERGO и RVN. Зелените също могат да копаят FIRO и монети с алгоритми CryptoNightGPU, ZelHash и CuckooCycle.

Избор на басейн /Pool/

При настройката на софтуера определено ще срещнете проблема с избора на пул. Пулът е сървър за колективно копаене, всеки работи в общ портфейл и разделя наградата според процента на приноса за декриптиране на блока криптовалута. Точно както при социализма: „От всеки според възможностите, на всеки според труда”.

Когато избирате пул, първо вижте дали работи с монетата, която ви интересува. Проверете репутацията на услугата и също така посочете:

  • Брой участници;
  • Размерът на комисионната;
  • Минимален праг за теглене.
  • Данни за колективните добивни ресурси могат да бъдат намерени на уебсайта на Miningpoolstats.

Портфейл за съхранение на добитите криптовалути

Тази част от статията е изключително важна.... затова ... 
Преди да я прочетете си направете два акаунта, първият - Бинанс, направете го от тук: Линк за регистрация в Binance, а вторият акаунт направете в  Wirex. Линк за регистрация - тук...

Регистрирайте се от препратките, които сме Ви препоръчали по-горе, тъй като чрез тях ще получите допълнителни бонуси !
Стартирането на копаене на криптовалута е невъзможно без адрес на портфейла за изплащане на награди. Вярно е, че при пулове със задължителна регистрация адресът във файла с изпълнителни настройки заменя входа, но все пак имате нужда от портфейл, за да изтеглите спечелени монети. Крипто портфейлите са разделени на следните типове.

Хардуерните сейфове са мини-компютри, предназначени за една цел, да защитят вашите активи от натрапници. Устройството прилича на флаш устройство с малък дисплей. Хардуерните сейфове Trezor и Ledger са се доказали добре.
Локалните портфейли са инсталирани на твърдия диск. Те могат да бъдат „дебели“ (цялият блокчейн се изтегля) и „тънки“ (синхронизирани с отдалечен сървър).
Онлайн портфейлите работят през браузър. За да влезете в услугата, се нуждаете от частен ключ и парола.
Мобилните приложения се инсталират на смартфон или таблет. Те работят на същия принцип като "тънките" локални портфейли.
Когато избирате портфейл за съхранение, не забравяйте, че безопасността на вашите пари е във Ваши ръце.

По-горните предложения са на две ДОСТОВЕРНИ борси, а идеята да Ви предложим два портфейа се крие в това, че не бива да поставяте всички средства на едно място! Разрпеделение на две и повече места дава по-голяма сигурност!

Относно Wirex, в тази статия писахме за плюсовете и! Прочетете ги! Binance - ТОП лидерите в цял свят! Просто двете борси са страхотни!


Платформи за обмен и търговия

Тези, които копаят Bitcoin или Ethereum, може да не се нуждаят от пазари, освен ако не се занимават с крипто търговия, за да увеличат печалбите си. Но можете да обменяте цифрови монети за традиционни пари само на борси или онлайн обменници. 

Заключение на статията, касаеща добив на криптовалути

Независимо дали ни харесва или не, промяната е необходима. След двадесет години, а може би дори по-рано, фиатните пари ще престанат да съществуват и системата на Бретън Уудс ще потъне в забвение. Да, там е от двадесет години, промените вече настъпват. Китай вече тества държавната криптовалута, а правителствата на САЩ и ЕС изучават опита на китайските колеги, за да стартират подобни проекти в своите страни.

Латиноамериканският издател на стейблкойни Anclap разширява своята базирана на Stellar мрежа, като пуска нова стабилна монета в Перу. Аржентина и Перу в момента са свързани към Stellar Network и техните граждани могат да се насладят на предимствата на използването на блокчейн технологията, като плащат с цифрови монети.

В България нещата ще се случат малко по-бавно, но ще се случат, или поне така смятат някои от предприемачите! Естествено, не липсват и критици, което автоматично означава, че Вие сами решавате как да действате.

Последни думи: Помогнете статията да достигне до Вашите приятели и познати, като им я препоръчате, споделите.


Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

No comments:

Post a Comment