Принцип на копаене на биткойни





Често в биткойн индустрията се използва изразът „добив". Този процес е тясно свързан с концепцията, на която се основава цялата инфраструктура на биткойн. Прието е да се разглежда на примера на копаене (инж. Digging - копаене). В интернет добивът на криптовалути е много по-сложен и има по-широк смисъл на думата, отколкото просто търсене и натрупване на средства.
И така, какво трябва да знаете за копаенето на биткойни



Процесът на копаене на биткойни произхожда от математиката. Майньорите използват силата на компютрите, за да идентифицират поредица от данни, а именно нови блокове в блокчейна. За да разберете напълно процеса, трябва да се задълбочите в техническата му част.

След като миньорите идентифицират нов блок, в основната му форма, той няма никаква практическа полза. Но когато към този блок се приложи хеш алгоритъм и този алгоритъм работи, миньорът получава награда под формата на определено количество биткойн.

Хеширащият алгоритъм може да се сравни с процес на преобразуване. След като алгоритъмът за хеширане се приложи към блока (и блокът може да има произволна дължина и структура), този алгоритъм преобразува данните на блока в оригинални данни със стандартна дължина, които в областта на криптографията се наричат ​​дайджест (хеш сума). Ако този хеш е правилен, миньорът се възнаграждава в биткойн.

Това обаче не е всичко. В процеса на копаене на биткойн, миньорът също потвърждава транзакциите на други участници в мрежата. Когато се създаде блок от транзакции, майньорите прилагат хеш алгоритъм към този блок (както е описано по-горе). Хешът, който се генерира в изхода, се съхранява заедно с новия блок в края на блоковата верига. И процесът се повтаря отново.

Без да навлизаме в технически подробности, ключовата характеристика на процеса на добив е, че хешът на който и да е блок се създава само ако се използва хешът на предишния блок в блокчейна. По този начин майньорът проверява за коректността на хеша на предишния блок, което води до транзакция. Това е основната същност на процеса на добив, който осигурява саморегулация и лишава екосистемата на Биткойн от необходимостта от външна намеса.

No comments:

Post a Comment