Какво е Litecoin?

С цена около 100 000 лева за брой, биткойните (Bitcoin) стават недостъпни за повечето потребители. Факт е, че алгоритъмът за добив на тази валута изисква големи ресурси памет и скорост, която се осигурява от скъпи компютри с мощни графични процесори (GPU), както и ферми за добив от най-модерните и мощни видеокарти.

Чарли Лий, бивш служител на Google, през 2011 г., 2 години след раждането на биткойн, реши да създаде по-достъпна версия на цифровата валута. Той го кръсти Litecoin.



Подобно на системата за биткойн, Litecoin е система за електронно разплащане peer-to-peer, която използва едноименната валута.

В същото време това не е нито една дигитална валута след Биткойн. Ресурсът Coinmarketcap изброява около две дузини и цените им се увеличават през последните няколко месеца. Но Litecoin изглежда е първият сред тези вторични равни, както е отразено в неговата пазарна капитализация от $ 670 милиона - почти 8 пъти повече от тази на следващата генерация валута Peercoin.

Факт е, че само 21 милиона биткойни някога ще бъдат създадени, въпреки че се предвижда това да стане едва през 2040 година.

Лий проектира Litecoin, така че да бъдат създадени около 84 милиона единици. И ако икономиката на Litecoin се мащабира с Bitcoin, тогава същият ефект на псевдо недостиг някой ден трябва да повлияе на цените на Litecoin.

Litecoin също има предимството да използва друга програма за криптография, наречена Scrypt, където ограничителният фактор не е паметта, а не ефективността на обработката.

Друга разлика на Litecoin е, че блокът се обработва на всеки 2,5 минути, а не на всеки 10 минути, както е в системата Bitcoin, която позволява по-бързо потвърждаване на транзакциите.

"Мисля, че Сатоши Накамото (псевдонимът на създателя на Биткойн) е страхотен човек и изобретател, а Биткойн е невероятен. Току-що успях да подобря малко програмата му", усмихва се Лий и продължава: "Може би това е начинът, по който Litecoins се сравняват със само сребро. докато биткойните са със злато. "

No comments:

Post a Comment